2-DAAGSE TRAINING GLYCOBIOLOGIE

Deze unieke cursus is een essentiële inleiding over nieuwe kennis m.b.t. utilisatie van bioactieve, niet-metabolische glycoconjugaten suikerstructuren in het menselijk lichaam. Essentiële suikers zijn van fundamenteel belang voor de allo statische en homeostatische lichaamsprocessen. Denk in dit verband bijvoorbeeld aan belangrijke cognitieve functies, de biologische respons van ons immuunsysteem, het remmen van de aanhechting van schadelijke bacteriën, virussen en parasieten, verbetering van herstelprocessen, het uithoudingsvermogen, celregeneratie en tenslotte aan het belang van glyconutrienten voor de hele spijsvertering.

U wordt tijdens deze studiedagen een samenbundeling van wetenschappelijk onderzoeken en medische studies aangeboden.

Glycobiologie in het kort.

De nieuwetijdse wetenschappen Biologie en Chemie vormen momenteel een nieuwe, grensverleggende tak van wetenschap. Deze richt zich vooral op de moleculaire processen en structurele veranderingen die optreden onder invloed van de (epi)genetica; ook wel de ‘moleculaire evolutie’ genoemd. Lichaamscellen communiceren met elkaar en vullen zeer complexe functies uit. Men heeft sinds kort ontdekt dat iedere cel beschikt over zgn. suikerantennes, die gevormd worden op de celmembranen. Interessant in die zin is het feit, dat borstvoeding maar liefst vijf van dergelijke essentiële suikers bevat. De studie over de structuur, de aanmaak en biologie van deze unieke suikerketens is een jonge en veelbelovende wetenschap. Zij wordt tegenwoordig diepgaand bestudeerd en ook al op kleinere schaal toegepast, bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van nieuwe vaccins en medicijnen. Voor de vorming van deze ‘suikerantennes’ zijn we afhankelijk van een 9-tal essentiële suikers. Deze kunnen we slechts deels zelf synthetiseren, maar zouden voor een optimale lichaamsfysiologie eigenlijk via de voeding zouden moeten worden aangevoerd. De huidige gemiddelde verschraalde (kunstmest)voeding en het niet-zongerijpte fruit dat we gebruiken, leveren veel te weinig essentiële suikers aan voor een optimale gezondheid.

Vier van de laatste acht Nobelprijzen voor de fysiologie zijn toegekend aan onderzoekers op het gebied van cellulaire communicatie. Een recente studie, gepubliceerd in de European Journal of Clinical Nutrition (2011) vermeldt dat de wetenschap heeft aangetoond dat het innemen van essentiële suikers (Advanced Ambrotose®) aanzienlijke wijzigingen in suikerstructuren op het celoppervlak kan bewerkstelligen zonder bijwerkingen. Hierdoor wordt de communicatie tussen cellen onderling sterk verbeterd en verbetert onze hele stofwisseling. Er ontstaat daardoor a.h.w. een beter functionerend detectiesysteem, met vele positieve gevolgen voor onze gezondheid.

AanmeldenContact opnemen

(035) 751 20 30